La cura de cavalls, gossos i ocells de caça a la Corona d'Aragó: entre la literatura específica i la seua assistència mèdica

Loading...
Thumbnail Image
Publication date
2018
Reading date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Metrics
Export
Abstract
Tres dels nombrosos tipus d’animals que van conviure amb l’home a l’Europa baixmedieval, i que es varen posar clarament de manifest en els territoris de la Corona d’Aragó, van coincidir en un mateix escenari: la partida de caça. El senyor, a lloms d’un cavall, portant un falcó o astor sobre el puny i acompanyat per diversos gossos, va constituir una imatge molt familiar en aquell temps. I aquests tres animals, a més de servir l’home per a un mateix fi i de conviure, per tant, en l’entorn comú que constituïa la casa senyorial, van compartir altres importants característiques que, en gran mesura, es derivaven de l’alt valor, material i simbòlic, que van tenir. L’atenciód’aquests animals i la cura de les seues malalties van ser activitats tan necessàries comcomplexes, el que va motivar la composició i difusió de tractats específics (menescalia, falconeria, caça) que recolliren els coneixements mèdics per mantenir la salut i fer front a la malaltia.
Description
Bibliographic reference
Ferragud, C.- Olmons de León, R. M. (2018). La cura de cavalls, gossos i ocells de caça a la Corona d'Aragó: entre la literatura específica i la seua assistència mèdica, dins Els animals a l'Edat Mitjana, Lleida, Pagès, 119-140.
Collections