NAGIOS: RODERIC FUNCIONANDO

Economia funerària a la segona edat del ferro de les illes Balears. L’ús diacrític del sacrifici de bòvids en el santuari i les necròpolis de l’àrea de Son Real (Mallorca)

Manakin: DSpace XMLUI Project v2

Economia funerària a la segona edat del ferro de les illes Balears. L’ús diacrític del sacrifici de bòvids en el santuari i les necròpolis de l’àrea de Son Real (Mallorca)

Ver en Dublin Core

Descargar:       (663.5Kb) Exportar a Refworks
    
Hernández-Gasch, Jordi; Ramis Bernad, Damià
Este documento es un/a artículo publicado, creado en: 2010
L’aparició d’un objecte excepcional fet d’os de bòvid anomenat tap en emplaçaments rituals de la segona edat del ferro va permetre fa uns anys postular una hipòtesi anomenada d’”economia funerària”. Les dades procedents d’assentaments suggereixen que la cabana ramadera va canviar en la seva composició, disminuint la quantitat de bòvids en favor dels ovicàprids. El perfil de sacrifici també va canviar orientant l’ús d’aquests animals domèstics cap a l’obtenció de productes secundaris i la força de treball. Les recents troballes de la necròpolis de Son Real i del Santuari de la Punta des Patró a Mallorca apunten vers un ritual de comensalitat, on presumiblement els sectors més rics de la societat haurien consumit carn de bòvid en els rituals funeraris o l’haurien emprada com a ofrena, en contraposició als grups menys rics que només haurien tingut accés a la carn de suid o ovicàprid.

    Hernández-Gasch, Jordi ; Ramis Bernad, Damià. Economia funerària a la segona edat del ferro de les illes Balears. L’ús diacrític del sacrifici de bòvids en el santuari i les necròpolis de l’àrea de Son Real (Mallorca). SAGVNTVM. Papeles del Laboratorio de Arqueología; Vol 42 (2010); 71-86.
http://saguntum.uv.es/index.php/saguntum/article/view/970
distribuido bajo licencia Creative Commons de Reconocimiento-NoComercial 3.0 No adaptada

Este documento aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Ver en Dublin Core

Buscar en RODERIC

Búsqueda avanzada

Listar

Mi cuenta

Estadísticas